Home » Blog » Hoogbegaafdheid » 3 tips wat jij kan doen wanneer je hoogbegaafde kind boos is

3 tips wat jij kan doen wanneer je hoogbegaafde kind boos is

door | 22 apr, 2020 | Hoogbegaafdheid, Opvoeden

Voor het leren omgaan met emoties zoals boosheid en woede hebben kinderen hun ouders nodig. Ook hoogbegaafde kinderen hebben die ondersteuning nodig. Hoogbegaafde kinderen kunnen ontzettend diep over dingen nadenken. Ze ervaren en voelen heel veel. De gevoelens die ze hierbij hebben kunnen ze nog niet altijd even goed uiten. Ook voor hen geldt dat ze emoties moeten leren reguleren en dat ze dit steeds beter kunnen naarmate ze ouder worden. Maar welke ondersteuning kan je als ouders dan het beste geven als je kind heftig reageert vanuit zijn emoties. In deze blog geef ik je 3 tips!

Tip 1: Geef je kind en zijn boosheid de ruimte
Een kind dat boos is of een woede uitbarsting heeft wordt overweldigd door zijn emoties. Dat komt doordat de rechterhersenhelft bij kinderen nog dominant is. Zij reageren vooral vanuit deze kant van de hersenen die onder andere een rol speelt bij het ervaren van gevoelens. De linkerhersenhelft houdt zich meer bezig met de logica. Bij kinderen is de samenwerking tussen de hersenhelften nog in ontwikkeling. Hierdoor kan een kind dat in zijn emotie zit nauwelijks logisch redeneren. Een gesprek over zijn boosheid kan je dus eigenlijk ook helemaal nog niet voeren.
Het is belangrijk om eerst jouw kind de ruimte te geven om zijn boosheid te uiten. Het emmertje van je kind is overgelopen en doordat hij zich mag uiten kan deze geleegd worden. Wanneer de ruimte niet of onvoldoende gegeven wordt loopt de emmer niet leeg en is deze ook weer eerder gevuld. Boosheid of een woede aanval zullen hierdoor sneller de kop op steken. Pas wanneer de emmer geleegd is ontstaat er ruimte om erover te praten.

Tip 2: Blijf zelf rustig
Wanneer je kind zo boos dan kan je zelf het beste heel rustig blijven. Dit is vaak heel moeilijk, omdat de boosheid van je kind jou ook heel boos kan maken. Maar als het je lukt om kalm te blijven dan heb je kans dat jouw kind sneller uit de boze bui kan komen.

Tip 3: Praat met je kind over zijn gevoelens
Samen praten na een boze bui of woede uitbarsting is heel belangrijk. Door het met je kind te bespreken zorg je ervoor dat de samenwerking tussen de linker- en rechterhelft gestimuleerd wordt. Deze samenwerking is nodig zodat kinderen naarmate ze ouder worden steeds beter hun emoties kunnen reguleren.
Om je kind(eren) hierbij te helpen is het goed om met je kind te praten over de emotie die hij heeft ervaren. Vragen zoals “wanneer werd je zo boos”, “wat gebeurde er voordat je zo boos was”, “waaraan voelde je dat je boos was / ging worden”. Vermijd in een gesprek de waarom vraag. Deze vraag zorgt er eigenlijk altijd voor dat je kind het gevoel heeft dat het zich moet verdedigen.

Ps. Het leren omgaan met de emoties van je kind is belangrijk wanneer je minder strijd in huis wilt hebben. Wil je ook nog meer tips voor het opvoeden van je hoogbegaafde kind? Schrijf je dan in voor het gratis webinar hoogbegaafdheid en opvoeden.

Andere artikelen over dit onderwerp
Woede bij hoogbegaafde kinderen

Gerelateerde artikelen

Rouw en verdriet

Rouw en verdriet

De oma van Tamar (9 jaar) en Wout (5) heeft te horen gekregen dat zij kanker heeft en dat er enkel nog levensverlengende behandelingen mogelijk...

Lees meer

2 Reacties

 1. Jeroen Broeren

  Beste …..,

  We hebben een samengesteld gezin met 4 kinderen. Twee met ADHD en eentje is hoogbegaafd.
  Deze hoogbegaafde heeft al jaren lang last van woedeaanvallen en boosheid en dit is wel in de loop der tijd minder geworden. We vinden het als gezin moeilijk hoe we moeten handelen. Het achteraf bespreken en goed uitpraten van de situatie doen we, maar een paar uur later kan hoe zo weer gebeuren. Hij wordt dan driftig, begint te schelden en schopt en vernield spullen. Naar mijn idee kunnen we dat niet accepteren en moeten we hem daarvoor straffen. Mijn vraag is alleen of dit de juiste weg is.
  We hebben er nog drie en zij zien dit gedrag ook iedere dag en worden ermee geconfronteerd, Het bepaald toch wel de sfeer vaak in huis.
  Mijn vraag is dus concreet, wat kunnen we doen buiten achteraf met hem praten.

  Ik hoor graag van u

  Antwoord
  • Eveline Noordtzij

   Beste Jeroen,
   Een boos kind kan inderdaad de sfeer in huis flink bepalen. Vervelende situatie, maar goed om te lezen dat jullie zaken achteraf bespreken en goed uitpraten. De boosheid en het daarbij horende gedrag hebben altijd een oorzaak. Dus als je mij vraagt wat je nu het beste kan doen is om op zoek te gaan naar de oorzaak van de boosheid. Bij veel hoogbegaafde kinderen ligt de oorzaak van de boosheid in een niet passende (school)omgeving. Kan dat in jullie geval een mogelijke verklaring zijn? Zijn er voldoende aanpassingen op school gedaan? Heeft hij voldoende ontwikkelingsgelijken waarbij hij aansluiting vindt. Zichzelf kan zijn?
   Ik hoop dat je hiermee verder kan. Mocht je nog meer vragen hebben laat het mij zeker even weten.
   Vriendelijke groet,
   Eveline Noordtzij

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin