Intelligentie onderzoek voor kinderen

Samen onderzoeken we of je kind hoogbegaafd is.
9

Gaat jouw kind met tegenzin naar school?

Wil jouw zoon of dochter niet meer naar school? Is het elke ochtend een strijd om jouw kind naar school te laten gaan? Of zit jouw kind inmiddels thuis?

9

Kan jouw kind meer dan het op school laat zien?

Behaalt jouw kind op school slechte resultaten? Beheerst jouw kind de lesstof thuis wel, maar komt het er op school niet uit? Heb jij het vermoeden dat jouw kind aan het onderpresteren is?

9

Zit jouw kind niet lekker in zijn vel?

Is jouw zoon of dochter in de thuissituatie boos, opstandig of verdrietig? Heeft het moeite met sociale contacten? Voelt jouw kind zich ongelukkig? Is jouw zoon of dochter onzeker?

Passend onderwijs voor jouw kind

Een gelukkig kind, dat op school krijgt wat hij nodig heeft en wat hij leuk vindt. Dat lijkt misschien nog ver weg.

Wil jij dat jouw kind met plezier naar school gaat? Vol energie na een lange schooldag weer thuis komt? Vol zelfvertrouwen is en lekker in zijn vel zit? Om dat te kunnen realiseren, moeten we eerst onderzoeken of je kind hoogbegaafd is. Hiermee kunnen we met de school van  jouw zoon of dochter op zoek gaan naar passend onderwijs dat jouw kind verdient.

 

 

Ik weet hoe jij je voelt als ouder!

Ik, Eveline, moeder van 4 hoogbegaafde kinderen, weet hoe jij je voelt! Ik werkte als orthopedagoog toen we ons eerste kind kregen. Ons kind, hoogbegaafd? Nee toch? Maar het bleek zo te zijn! Via hem kwam ik erachter dat ik ook hoogbegaafd ben. Uiteindelijk kregen we nog 3 hoogbegaafde kinderen. Onze zoektocht naar passend onderwijs was een regelrechte ramp. Ik wilde zo graag het beste voor mijn kinderen, maar ik voelde me soms zo machteloos. Gelukkig zitten mijn kinderen nu op een fijne school waar hun talenten echt tot uiting kunnen komen. Mijn kinderen blij, ik blij.

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik mijn eigen passie, namelijk het begeleiden van ouders en hun kinderen in de zoektocht van hoogbegaafdheid. Ik neem intelligentieonderzoeken af en geef individuele begeleiding voor kinderen die niet lekker in hun vel zitten en niet om kunnen gaan met hun hoogbegaafdheid.

Ik heb gestaan waar jij nu staat! Ik sta graag naast jullie in dit proces. 

Weten of je kind hoogbegaafd is? Laat een intelligentie onderzoek doen!

Met het intelligentie onderzoek wordt er antwoord gegeven op de vraag of er sprake is van hoogbegaafdheid bij jullie zoon of dochter. Tevens wordt er gekeken naar wat de onderwijs- en opvoedingsbehoeften van jullie kind zijn.

Het gaat niet alleen over de hoogte van het IQ. Het in kaart brengen van de vroege ontwikkeling van jullie kind en een gevoeligheidsscreening zijn altijd onderdeel van het onderzoek. Het onderzoek kan uitgebreid worden met onderzoek naar de executieve functies en het sociaal-emotioneel functioneren.

Voor het intelligentie onderzoek wordt, door de onderzoeker, een keuze gemaakt uit de RAKIT-2 of WISC-V.  Tijdens het onderzoek ga ik samen met jullie kind aan het werk om alles wat er aan cognitieve mogelijkheden in zit, er ook uit te krijgen. Om dit te bereiken wordt er aandacht besteed aan het maken van verbinding en het opbouwen van een relatie. Immers kan een kind zich alleen volledig inzetten als het zich op zijn gemak voelt. Wanneer jullie kind zich op zijn gemak voelt zal gestart worden met het intelligentie onderzoek. Ook gedurende het onderzoek zullen er allerlei strategieën ingezet worden om ervoor te zorgen dat jullie kind op zijn hoogste niveau zal gaan / blijven werken.

Tijdens het onderzoek wordt er rekening gehouden met de aandachtsspanne en concentratie van jullie zoon of dochter, met de gevoeligheden, het (eventuele) onderpresteren en een andere manier van denken en redeneren.

Het laten onderzoeken van de intelligentie van jouw zoon of dochter is mogelijk vanaf de leeftijd van 4 jaar. Bij jonge kinderen wordt het onderzoek in twee keer afgenomen. Bij oudere kinderen wordt de intelligentie test in principe in 1 één keer gedaan. Hoelang het onderzoek duurt is afhankelijk van jullie kind, maar gemiddeld duurt deze tussen de 2 en 4 uur.

 

Hoe andere ouders de onderzoeken ervaren hebben

“Bedankt voor het verslag. Het geeft een duidelijk beeld van onze dochter en daar zijn we blij mee. Dit is heel zinvol voor haar verdere (basis)schooltijd”.

Wendy

Moeder van dochter (6 jaar)

Wij hebben de afgelopen jaren voor onze twee kinderen goede begeleiding gehad. Tijdens het intelligentie onderzoek waren ze beiden erg op hun gemak. In latere gesprekken met en zonder school was de kennis van Eveline heel goed en professioneel. Hierdoor hebben wij en ook school stappen kunnen zetten om onze twee kinderen goed te kunnen begeleiden. Inmiddels hebben wij al zo’n 4 jaar regelmatig een prettig contact met Eveline

Anita

Moeder van dochter (8 jaar) & zoon (6 jaar)

Jouw kind is voor mij belangrijk!

Ieder kind is uniek, hoogbegaafd of niet. Ieder kind heeft dus ook wat anders nodig.

Tijdens mijn intelligentietest kijk ik dus ook heel bewust hoe ik het beste uit je kind kan halen. Is je kind verlegen? Dan mag hij eerst komen wennen en alvast even lansgkomen in de speelkamer van de praktijk! Vind je kind communiceren lastig? Dan zoeken we een manier.

Van te voren bespreek ik graag met jou als ouder wat er nodig is. Persoonlijke aanpak staat bij mij voorop. 

Sparringspartner voor jou en school

 

Na het intelligentieonderzoek moet contact worden gezocht met school. Ik weet hoe lastig dit soms kan zijn, zeker als er weinig ervaring is op school. Daarom zit er bij mijn intelligentieonderzoeken altijd een schoolgesprek inbegrepen!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een onderzoek?

Over het algemeen kan gezegd worden dat een intelligentieonderzoek tussen de 2 en 3 uur duurt. Een didactisch onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Hoelang wij daadwerkelijk nodig hebben voor jouw zoon of dochter is afhankelijk van de werkhouding, concentratie en snelheid van werken. 

Wordt het onderzoek in één keer afgenomen?

Het intelligentieonderzoek wordt bij kinderen in de basisschoolleeftijd, in principe in één keer afgenomen. Bij kleuters wordt het onderzoek naar de intelligentie standaard in twee keer afgenomen.

Het didactische onderzoek wordt in één of twee keer afgenomen bij kinderen vanaf groep 3 tot en met groep 8. Het onderzoek naar het didactische niveau voor peuters en kleuters zal in principe in één keer afgenomen worden.

Mijn kind blijkt, na onderzoek, niet hoogbegaafd te zijn. Wat nu?

Als uit het intelligentie onderzoek blijkt dat jouw kind niet hoogbegaafd is dan kunnen wij jullie prima blijven begeleiden. Uit het onderzoek komt veel informatie en hieraan hebben wij voldoende om samen met jullie en school te bespreken wat jouw kind nodig heeft in de opvoeding en op school.

Kan mijn kind ook individuele begeleiding krijgen?

Wij bieden ook de mogelijkheid om kinderen individueel te begeleiden. Wanneer uit het intelligentieonderzoek en/of didactische onderzoek blijkt dat jouw kind extra begeleiding nodig heeft dan is dat bij ons zeker mogelijk. Er wordt in overleg met jullie besproken wat jullie kind precies nodig heeft. Hierna gaan wij kijken wie binnen onze praktijk jouw zoon of dochter het beste kan begeleiden.

Intelligentie onderzoek bij Evelinescounselling

Maak hieronder de keuze voor een onderzoek bij jouw (vermoedelijk) hoogbegaafde zoon of dochter. Het onderzoek wordt altijd uitgevoerd door een professional die zich heeft gespecialiseerd in hoogbegaafdheid.

Wil jij weten of jouw kind hoogbegaafd is?