Home » Blog » Passend onderwijs » Herkennen van hoogbegaafheid op school

Herkennen van hoogbegaafheid op school

door | 22 jan, 2019 | Passend onderwijs

Wist je dat maar 50% van de hoogbegaafde kinderen worden herkend op school? De hoogbegaafde kinderen die gezien worden door leerkrachten zijn de kinderen die goed kunnen presteren op een reguliere school. Hoewel de stof niet op hen is aangepast lukt het ze toch om te laten zien wat ze in hun mars hebben. De overige 50% worden niet herkend. Dit komt met name doordat ze geen uitzonderlijke prestaties leveren op school.

Hoogbegaafdheid is goede schoolse prestaties

Helaas wordt nog maar slechts een deel van de hoogbegaafde kinderen door leerkrachten herkend. Dit komt mede doordat hoogbegaafdheid voor veel ouders en leerkrachten nog gelijk staat aan goede prestaties leveren op school. Dit is één van de grootste misvattingen over hoogbegaafdheid en daarmee zeer schadelijk. Want wanneer een hoogbegaafd kind niet gezien wordt heeft dit allerlei gevolgen voor zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Verschil tussen hoogbegaafd en makkelijk lerend

Hoogbegaafdheid staat dus niet synoniem voor goede prestaties leveren op school. Een kind dat goede prestaties op school levert is niet per definitie hoogbegaafd. Wat verschilt een hoogbegaafd kind dan met een kind dat (zeer) goed kan leren. In mijn praktijk zie ik het verschil duidelijk tijdens de onderzoeken die ik afneem. Beide groepen kinderen laten vaak zien dat ze op een hoog niveau functioneren op de opdrachten waarbij ze een beroep doen op hun verworven kennis en vaardigheden. Ze zijn beiden goed in staat om de kennis en vaardigheden die ze thuis en op school hebben opgedaan op te roepen en te gebruiken. De hoogbegaafde kinderen laten hiernaast ook nog (zeer) hoge scores zien op de opdrachten waarbij ze gebruik moeten maken van hun probleem oplossend vermogen. Zij kunnen zeer goed analyseren, logisch redeneren, zijn creatief & kunnen goed out of the box denken. Tevens kunnen ze onderliggende concepten herkennen en doorzien. Bij deze kinderen zie ik ook zeer vaak dat zij een goed tot extreem goed (korte termijn) geheugen hebben.

Herkenning?

Herken jij, als ouder, jouw kind al vanaf jongs af aan in bovenstaande omschrijving terwijl het op school geen uitzonderlijke prestaties laat zien. Sluit hoogbegaafdheid dan niet bij voorbaat uit.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin