Wat kan je doen als jouw hoogbegaafde kind moeite heeft met in slaap vallen?

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 18:02

Kinderen hebben behoefte aan een bepaalde hoeveelheid slaap per nacht. Vaak hoor je dat hoogbegaafde kinderen minder slaap nodig hebben. Ik betwijfel of dit echt zo is. Feit is wel dat veel hoogbegaafde kinderen moeite hebben met inslapen en hierdoor aan minder uur slaap toekomen. Hoe komt het toch dat een hoogbegaafd kind vaker moeite heeft met inslapen?

Redenen van inslaapproblemen
Er zijn verschillende redenen waarom hoogbegaafde kinderen moeite hebben met inslapen. Een veel voorkomende oorzaak hiervoor is dat het kind gewoon echt nog niet moe is. Ze hebben gedurende de dag niet voldoende cognitieve of lichamelijke uitdaging gehad waardoor inslapen niet lukt. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind nog teveel geprikkeld is waardoor de slaap nog niet wilt komen. Het kan ook zijn dat jouw kind nog teveel in zijn hoofd heeft waarover het maar blijft nadenken. Of je kind heeft nog niet (voldoende) tijd gehad om zijn eigen dag te verwerken.

Wat kan je eraan doen?
* Lichamelijke beweging: zorgt voor een toename van stoffen die een ieder nodig heeft om slaperig te worden en om in slaap te kunnen vallen. Daarom is het belangrijk dat kinderen overdag voldoende bewegen (en het liefst buiten) zodat ze makkelijker in slaap kunnen vallen. Naast de aanmaak van stoffen zorgt buiten bewegen ook voor het laten afnemen van stress. Ook belangrijk bij het makkelijker in slaap kunnen vallen.
* Cognitieve uitdaging: bij veel hoogbegaafde kinderen krijgen onvoldoende cognitieve uitdaging. Dit zorgt ervoor dat ze hun hoofd gedurende de dag niet genoeg hebben kunnen gebruiken en uiteindelijk aan het eind van de dag niet moe zijn. Vaak zien we als ze meer uitdaging krijgen, bijvoorbeeld doordat school moeilijker werk aan gaat bieden, dat het in slaap vallen weer makkelijker lukt. Wanneer je denkt dat je kind hierdoor niet makkelijk in slaap valt dan kan je ’s avonds voor of na het eten je kind nog proberen uit te dagen. Bijvoorbeeld door een moeilijk spel te spelen, raadsels op laten lossen, zelfstandig laten koken. Eigenlijk alles waarin je kind interesse heeft en wat voldoende op zijn niveau is.
* Prikkels: hoogbegaafde kinderen zijn ook hooggevoelig. Ze pikken ontzettend veel prikkels uit de omgeving op. Sommige kinderen lukt het niet zo goed om deze prikkels voor het slapen kwijt te raken. Hierbij kan voldoende buiten bewegen helpen, maar wanneer dit onvoldoende is of wanneer het niet lukt kunnen de volgende mogelijkheden jouw kind ook helpen. Het nemen van een bad en hier in alle rust in kunnen liggen of spelen of juist lekker een douche nemen. Bij veel kinderen helpt een massage of juist een meditatie of een ontspanningsoefening. Het boek relaxklets kan je hierbij helpen.
* Piekeren: een kind dat de wereld zo intens waarneemt, zoals hoogbegaafde kinderen doen, blijft vaak rondlopen met allerlei gedachten en ideeën. Vaak zijn ze zich hiervan overdag zich nauwelijks bewust. Er is dan voldoende afleiding om hen heen waardoor ze er niet over kunnen nadenken. Wanneer ze dan op bed liggen en de rust krijgen gaan ze over alles nadenken. Gedachten die in het hoofd blijven rondgaan zullen er dan voor zorgen dat een kind niet in slaap kan komen. Bij deze kinderen is het goed om de tijd voor hen te nemen tijdens het avondritueel. Op het moment dat er tijd is en jij de rust in jezelf kan vinden dan is het voor deze kinderen fijn om met jou even te praten. Wanneer je met elkaar de dag doorneemt dan ontstaan vaak de diepere gesprekken vanzelf. Vind je kind het moeilijk dan kunnen de boeken van slaapklets een uitkomst bieden. Als je merkt dat een kind met dingen zit, vragen heeft of to do punten heeft dan helpt het om deze op te schrijven. Want wat op papier staat hoef je niet meer actief te onthouden. Hiermee kan het hoofd weer tot rust komen.
* Eigen dag verwerken: er zijn hoogbegaafde kinderen die alleen hun dag willen verwerken. Die het nodig hebben om zich in alle rust terug te trekken op hun kamer. Voor hen werkt het vaak als ze nog een tijd mogen lezen of muziek op hun kamer mogen draaien.

Heeft jouw kind moeite met inslapen of heeft het moeite gehad? Wat heb jij allemaal al geprobeerd en vooral welke werkte er voor jouw kind? Laat hieronder een reactie achter. Het is altijd leuk als je nog een tip hebt die hier niet bij staat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.