Hoogbegaafd word je niet, maar ben je al vanaf je geboorte. Er bestaan dus ook hoogbegaafde baby’s en peuters. Echter spreken we bij kinderen op jonge leeftijd nog niet over een hoogbegaafd kind, maar over kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
Wat is een ontwikkelingsvoorsprong?
Bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong verloopt de ontwikkeling sneller dan bij andere kinderen. Sneller wil dan zeggen dat het kind een bepaalde vaardigheid eerder kan dan men “gemiddeld” verwacht van een kind. Kinderen kunnen op verschillende gebieden een voorsprong hebben. Een kind kan snel zijn in de ontwikkeling van de motoriek of op het gebied van de spraak-taal ontwikkeling. Een voorsprong op deze twee gebieden zijn vaak het meest zichtbaar op zeer jonge leeftijd terwijl een voorsprong op sociaal-, emotioneel-, of cognitief gebied vaak pas zichtbaar wordt op latere leeftijd.
Josje haar moeder omschrijft haar als een meisje dat overal haast mee had. “Josje is geboren in februari en op een hele warme zomerdag , Josje was nog net geen 6 maanden, zat ze helemaal zelfstandig in het zwembadje te spelen met haar broer. Als baby liet ze grote frustratie zien en daar kwam verandering in toen ze eenmaal leerde lopen. Gelukkig voor ons was ze heel vlot. Met 10 maanden stapte ze door het huis en ging er een wereld voor haar open. Dit was ook de leeftijd waarop zij haar eerste woordjes zei. Toen dat eenmaal op gang kwam ging het hard en vanaf haar tweede kon ik al gesprekjes met haar voeren. Op driejarige leeftijd was ze klaar met de peuterspeelzaal. Ze wilde net zoals haar broer naar de basisschool. Ze kon al tellen, kende alle kleuren en herkende al een groot deel van de letters. Ze wilde leren lezen.
Om een duidelijk beeld te geven wat een ontwikkelingsvoorsprong is, is er gekozen voor een voorbeeld waarbij er sprake is van een zeer duidelijke voorsprong in de ontwikkeling. Echter kan een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen ook minder groot zijn.
Ontwikkelingsvoorsprong dus ook hoogbegaafd?
Wanneer een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft wil dit niet zeggen dat het kind ook daadwerkelijk hoogbegaafd is. Omgekeerd geldt ook dat niet alle hoogbegaafde kinderen op jonge leeftijd al (enorm) voor liepen in hun ontwikkeling. Over het algemeen blijkt dat hoe groter de voorsprong in de eerste jaren van een kind hoe waarschijnlijker het is dat het kind ook daadwerkelijk hoogbegaafd is.
Reactie plaatsen
Reacties